Υλικά
Για τον κιμά
- 600γρ κιμά μοσχάρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι & λίγη ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
- 2 1/2 φλιτζάνια γάλα
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 1/2 φλιτζάνι ΜΙΧ 4 τυριών
- Ζυμαρικά βίδες ή πέννες
Εκτέλεση
Για τον κίμα
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το πιπέρι, τον πελτέ ντομάτας, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και λίγη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, για 40-45 λεπτά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις.
Για τη μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα & το βούτυρο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρεμώδες και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 7 λεπτά. Μόλις γίνει λείο, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, 1 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι. Προσθέτουμε το MIX 4 τυριών και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένου νερού. Είναι εντάξει αν είναι ακόμα σκληρά, γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε στη σάλτσα του κιμά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω την μπεσαμέλ και μετά πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο MIX 4 τυριών. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά.